Den store vindkraftsvindel

Officielt leverer vindmøllerne 17,6% af Danmarks elforsyning. Det er det officielle tal. Problemet er, at man ikke bare kan tage møllernes årsproduktion og sætte det op overfor årsforbruget af strøm. Møllerne snurre nemlig ganske ofte når der ikke er behov for det. Det betyder i praksis at kun 10,3% af den strøm der kommer ud af vores stikkontakter kommer fra vindmøllerne.
Problemet er, at møllerne ikke passer ind i vores øvrige energiproduktion. Igennem de sidste 50 år har vi opbygget en kraftforsyning der både laver el og varme. Det betyder, at selvom der er stort overskud af strøm, så kan man ofte ikke lukke kulkraftværkerne fordi der er et fjernvarmebehov der skal dækkes. Hertil kommer, at kulkraftværkene aldrig kan lukkes helt ned, da de skal stå på stand-by til at levere strøm når vinden løjer af. Strøm fra møllerne kan teoretisk set lægges på lager, men i praksis vil det være dyrt og besværligt og tabet vil være stort. Hvis man bruger overskuddet af el til at lave elektrolyse af vand, så vil man kunne lave brint. Problemet er bare tabet på over 50% og der skal bruges frygteligt meget lagerplads. Ved 700 bar er energitætheden i brint 4,7 MJ pr liter. For benzin er den 46 MJ. Der skal bruges mange penge på eletrolyseanlæg, tankanlæg og brændselscelleanlæg, der skal konvertere brinten tilbage til el. Hvis vi kunne omdanne overskudsstømmen til brint, så ville forsyningsgraden fra møllerne stige fra 10,3% til 13,95% ved 50% effektivitet.
I fremtiden kommer vores elforbrug ikke til at falde. Det kommer til at stige kraftigt i takt med at industri, opvarmning og transport flytter sin energiforsyning fra fossile brændsler til el. Vi er verdensmestre i elbesparelse i Danmark og alle de lavthængende frugter er allerede plukket. Der er kun de dyre, besværlige og lidet givtige besparelser tilbage. Ydermere, så skal den fjernvarme der i dag produceres af kulfyrede kraftværker fremstilles af el når og hvis vi lukker kulkraftværkerne. Hvor stor en stigning i elforbruget det vil medføre er enhvers gæt. Skal jeg komme med et slag på tasken, så vil jeg sige 50% stigning som absolut minimum. Jeg ville ikke blive forbavset hvis stigningen bliver på over 100%.
Hvis vi skal dække Danmarks elforbrug med møller, så skal vindkapaciteten mere end tidobles. Hvortil kommer de meget dyre brintanlæg skal bygges. Jeg ved ikke hvor man vil finde plads til at opføre alle møllerne, det er svært nok i dag, selv med en brøkdel af de møller der skal opføres.
0 Responses